donderdag 16 oktober 2008

Zijn de beurzen alweer stabiel!?



Het enige wat je de laatste tijd in het nieuws hebt gehoord zijn de grote verliezen op de beurzen. De borden van de beurzen in Europa kleurden rood. Slechts enkele fondsen boekten winsten. Het Damrak in Amsterdam kelderde naar een van de laagste punten van de afgelopen jaren. Met name bankaandelen gingen massaal in de uitverkoop.

De beurskoersen gingen deze week eindelijk weer iets omhoog! Hebben we het dieptepunt van de crisis nu eindelijk achter de, sinds de overheden dit weekeinde hun reddingsplannen aankondigden? Alle bedragen die zijn uitgetrokken voor steun aan de banksector bij elkaar optelt, komt tot het bedrag van 3.200 miljard dollar. Dit is 2.100 miljard euro aan reddingspakketten meer dan genoeg om elk gezin op de aardbol een nieuwe laptop cadeau te doen zegt nrc handelsblad. Is dit de beste strategie om de crisis op te lossen? Ik weet het niet. Iedereen is nog steeds bang voor een recessie en zette alle belangrijke Europese beurzen vandaag weer op een fors verlies. De AEX-index eindigde 14,96 punten lager op 248,04 punten, een verlies van 5,7 procent. 29 september stond de AEX-index nog op 323 punten.

Je kunt dus zeggen dat de beurzen nog steeds niet stabiel zijn. Wat de overheden doen vind ik heel goed, want ze willen voorkomen dat de recessie overslaat op de rest van de economie. Het helpt allemaal alleen nog niet en dit zou nog wel even duren. Het is belangrijk dat de banken elkaar weer vertouwen en elkaar gewoon weer geld gaan lenen. Volgens mij kan de regering nog zoveel maatregelen nemen, als de banken elkaar gewoon niet vertrouwen duurt het nog wel weer even totdat de beurzen weer gaan stijgen. En dan heb je nog de beleggers. Zo zou je ze eigenlijk niet eens meer mogen noemen, want het enige wat hun nu nog doen is vrezen. Nu vrezen ze weer dat de crisis overslaat op de ‘echte’ economie! Zoals de detailhandel. Iedereen moet gewoon minder vrezen en weer eens geld gaan uitgeven. Geld moet rollen dat was altijd mijn motto! Straks zitten wij ook allemaal in het bedrijfsleven of hebben een eigen bedrijf, dat betekent dat wij dan ook moeten leren om met geld om te gaan. Wat moet je dan doen als er een crisis is? Veel mensen willen er niet over na denken maar het is wel belangrijk en stal dat het gebeurd en je weet niet hoe je er mee om moet gaan heb je een grote kans om failliet te gaan. Daarom hoop ik dat mensen in het bedrijfsleven hier beter over gaan nadenken en gaan communiceren met elkaar om dit te voorkomen!

Geen opmerkingen: