dinsdag 4 november 2008
De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis
De blogs die ik de afgelopen weken heb geschreven, schreef ik natuurlijk voor mijn studie HIDS. De volledige naam is Human Information Design and Strategy. Dit heeft natuurlijk alles met mensen en informatie te maken. De mens is voordurend bezig met het verzamelen van informatie en daaruit komt voort dat ze met die informatie nieuwe technologieën kunnen ontwikkelen.
De bibliotheek is nog steeds één van de oudste informatievoorzieningen (bij deze link zie je dat er lang geleden al bibliotheken waren). Omdat de bibliotheek ook met zijn tijd meegaat, wordt het tijd dat alles wordt vastgelegd op de computer. Eén van de vooruitgangen die al zichtbaar zijn, is dat bijna alle bibliotheken een eigen internetsite hebben, met daarop een catalogus waarin je alle boeken kunt vinden die in de bibliotheek zijn. Dit vind ik een ontzettend goede ontwikkeling, want als je een boek zoekt kun je thuis kijken of dat boek in de bibliotheek te verkrijgen is. Je hoeft dus niet eerst naar de bibliotheek te gaan.
De Koninklijke Bibliotheek en het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis hebben samen iets bedacht: De Digitale Bibliografie Nederlandse Geschiedenis. Het is een actuele gids van geschiedschrijvers. Je kunt er (korte) beschrijvingen vinden van boeken, tijdschriften, artikelen en online publicaties, afkomstig uit de Nederlandse geschiedenis. Twee voordelen van deze dienst zijn, dat ten eerste er geen ongewenste verdubbeling in het zoekresultaat is. Het tweede voordeel is dat de onderzoeker bij het formuleren van een zoekvraag gebruik kan maken van aantrekkelijk vormgegeven hulpmiddelen zoals een tijdbalk en geografische kaarten. Het is net als de internet catalogus van de bibliotheek wel erg handig, maar toch denk ik dat ik er weinig gebruik van ga maken. Het is wel handig voor mensen die geschiedenis studeren, of voor mensen die zich erg bezig houden met de geschiedenis.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten